Βολβοί τώρα για την άνοιξη

2010-12-20

Author: Hans

Οι βολβοί είναι ένα αγαπημένο θέμα των ‘επίμονων’ κηπουρών.  Απαιτούν ελάχιστη προσπάθεια και προσφέρουν ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα με μεγάλη ποικιλία  χρωμάτων κατά την περίοδο ανθοφορίας τους. Η ομορφιά αυτή διαρκεί από τις αρχές την άνοιξης μέχρι το φθινόπωρο, και τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψετε τους βολβούς.
Κάντε ένα σκίτσο με τις περιοχές όπου θα φυτευτούν οι βολβοί, στον κήπο ή στη βεράντα σας. Πρέπει να λάβετε υπόψη το ύψος του βολβού, την εποχή ανθοφορίας του, τις απαιτήσεις σε έδαφος και φως καθώς και το χρώμα. Κατά γενικό κανόνα οι βολβοί που φυτεύονται  το φθινόπωρο είναι αρκετά σκληροί και μπορούν να αφεθούν ανενόχλητα ώστε να  πολλαπλασιαστούν για πολλά χρόνια. Βολβοί που έχουν φυτευτεί την άνοιξη είναι συνήθως πιο ευαίσθητοι και θα πρέπει να σκαφθούν το φθινόπωρο ώστε να προστατευτούν πριν από τον πρώτο σκληρό παγετό.

Το καλά στραγγιζόμενο έδαφος είναι απαραίτητο για την καλή ανάπτυξη του βολβού. Σε βαριά και υγρά εδάφη οι βολβοί συνήθως σαπίζουν. Προετοιμάστε το χώρο φύτευσης αναμειγνύοντας άμμο και λίπασμα που θα ωφελήσουν για τα επόμενα 3-5 χρόνια το έδαφος. Ανακατέψτε το χώμα με μια τσουγκράνα και στρώστε το χώμα ώστε να είναι επίπεδο. Το βάθος φύτευσης που εξαρτάται από το μέγεθος των βολβών. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι υπολογίζουμε το βάθος επί τρεις φορές τη διάμετρο  του βολβού. Η απόσταση φύτευσης θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα που θέλετε να δημιουργήσετε. Είναι καλύτερο να φυτέψει τους βολβούς σε ομάδες, δημιουργώντας χαλαρά οβάλ ή νεφροειδή σχήματα. Μπορείτε να το κάνετε ακόμα πιο ενδιαφέρον και να επεκτείνει το χρώμα με το να τοποθετήσετε πολλά ίδια είδη μαζί.

Κάποιοι βολβοί που είναι πανέμορφοι και ευδοκιμούν άνετα στη χώρα μας είναι: Νάρκισσος, Κρόκος, Αμαρυλλίς, Ανεμώνη, Νεραγκούλα, Υάκινθος, Τουλίπα κ.α.

Σύντομα στη Vitaverde θα είναι διαθέσιμες έτοιμες λύσεις με βολβούς για τον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο.

Photo sources:

thegardenhelper.com

telegraph.co.uk