Κάθετη Φύτευση – Vertical garden

2010-10-01

Author: Hans

Η  Vitaverde προσπαθεί να εισάγει το πράσινο στην καθημερινότητα και το επιτυγχάνει με καινοτόμες λύσεις. Μία από αυτές είναι η κάθετη φύτευση σε διαφορες μορφές που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του μήνα Οκτωβρίου στο blog.

Κοιτώντας πίσω στην ιστορία, οι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι που τοποθέτησαν κισσούς σε ναούς και σε άλλα σημαντικά κτίρια. Έπειτα οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν αμπέλια και άλλα αναριχώμενα για διακοσμητικούς λόγους, ενώ κατά τον 17ο και 18ο αιώνα έγινε εισαγωγή νέων ειδών αναριχητικών φυτών από την Αμερική στην Ευρώπη.  Κατά τη δεκαετία του 1980 επικράτησε η τάση να αφαιρούνται τα αναριχώμενα φυτά από τα κτίρια και δημιουργήθηκε η εντπύπωση πως βλάπτουν την υγρομόνωση και ελκύουν τρωκτικά.

Σήμερα, μετά από χρόνια μελετών και δοκιμαστικών εφαρμογών μπορούμε να μιλάμε για την κάθετη φύτευση και τα σημαντικά πλεονεκτήματα που μας προσφέρει. Με τα συστήματα αυτά μπορούμε να καλύψουμε επιφάνειες που δεν είχαν καμία χρήση μέχρι τώρα και επιπλέον να διακοσμήσουμε το χώρο με ένα πρωτότυπο και υψηλής αισθητικής αξίας τρόπο. H Vitaverde διαθέτει τέσσερα συστήματα τα οποία θα παρουσιαστούν εδώ στο blog, σύντομα. Το κάθε ένα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και η επιλογή γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περίπτωσης χώρου, όλα όμως έχουν κοινά πλεονεκτήματα:

–          Αισθητική αναβάθμιση. Στο σύγχρονο αστικό τοπίο η ανάγκη για πράσινο εντείνεται τόσο στον εξωτερικό όσο και στον εσωτερικό χώρο.

–          Βελτίωση της ακουστικής

–          Ενίσχυση της θερμομόνωσης, επιπλέον μείωση των ενεργειακών απωλειών

–          Θετική συνεισφορά στο μικροκλίμα – μείωση της θερμοκρασίας σε αστικές περιοχές

–          Θετική συνεισφορά στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας με φιλτράρισμα των σωματιδίων σκόνης

–          Επίπτωση στην απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα και απελευθέρωση οξυγόνου.