Ιαπωνικά χρυσάνθεμα: χειμερινό υπερθέαμα

2010-11-16

Author: Hans

Ozukuri. Shino-tsukuri. Bonyo. Όχι, δεν είναι σούσι ή κάποιο νέο videogame ούτε κάποια είδη αρχαίου ιαπωνικού θεάτρου. Μιλάμε για χρυσάνθεμα. Όχι βέβαια για το κοινό είδος που μπορούμε να βρούμε οπουδήποτε αυτή την εποχή, αλλά για ένα πολύ ιδιαίτερο χρυσάνθεμο.

Τα Ιαπωνικά χρυσάνθεμα αναπτύσσονται κάτω από ειδικές συνθήκες εδώ και εκατοντάδες χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Άλλα είναι μικροσκοπικά, άλλα τεράστια και άλλα θεαματικά!

Κάθε ένα από αυτά τα ‘γλυπτά’ δημιουργείται από ένα (ναι, ένα!) φυτό, το οποίο εξαναγκάζεται σε ανάπτυξη διαφόρων μορφών, όπως: σε ιλιγγιώδη σπιράλ, σε τεράστιες ομπρέλες, σε κομψούς καταρράκτες και σε μεμονωμένα μπουκετάκια που μοιάζουν με σύννεφα. Τα άνθη τους είναι συνήθως στις αποχρώσεις του λευκού-κρεμ, ροζ-σομόν και κίτρινο.

Κάθε φυτό ξεκινά ως μεμονωμένο κομμάτι. Για το μεγάλο ozukuri ή ‘φυτό – ομπρέλλα’ όλα τα μπουμπούκια προέρχονται από το ίδιο κορμό. Επιτρέπουν στο φυτό να μεγαλώσει μέχρι να έχει περίπου 464 άνθη και μέγεθος 3.6 επί 2.5 μέτρα. Σε συνδυασμό με τις σχολαστικές μεθόδους καλλιέργειας υπάρχει και η κατάλληλη παροχή φωτισμού και θερμοκρασίας ώστε να ανθίσει την ζητούμενη χρονική στιγμή.

Photo sources:

www.community.livejournal.com, www.flickr.com, www.nybg.org,

www.thegardenlady.org, www.johnharveyphoto.com