Φυτικό υλικό λίμνης

2010-11-25

Author: Hans

Τα υδρόβια φυτά αποτελούν τους «πνεύμονες της λίμνης». Απορροφούν τις θρεπτικές ουσίες του νερού και απελευθερώνουν το οξυγόνο. Αν δεν υπάρχουν αρκετά φυτά, το πλεόνασμα των θρεπτικών στοιχείων μπορεί να οδηγήσει σε μια εκρηκτική ανάπτυξη των άλγεων. Έτσι, τα φυτά δεν τοποθετούνται μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά είναι απαραίτητα.

Τα υδρόβια φυτά χρειάζονται χώμα ειδικού τύπου –για λίμνη- για να ευδοκιμήσουν το οποίο έχει μικρή περιεκτικότητα οργανικών συστατικών και έτσι φροντίζει για τη βέλτιστη κυκλοφορία του νερού. Ειδικά για νούφαρα υπάρχει χώμα πλούσιο σε μάργες και αποξηραμένη τύρφη.

Υπάρχουν έτοιμα καλάθια φύτευσης που επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού και μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους ώστε να δημιουργηθεί ένα εντυπωσιακό νησί στην λίμνη ή να τοποθετηθούν στις όχθες της λίμνης, ακόμη και όταν υπάρχει μεγάλο βάθος για να φυτέψουμε. Υπάρχουν στο εμπόριο επίσης ειδικά συστήματα για κάθε σημείο της λίμνης.

Τα υδρόβια φυτά έχουν τεράστια ποικιλία. Κάποια είδη κατάλληλα για (τεχνητές) λίμνες είναι: Acorus (Άκορος), Calla reperns, Typha minima (Τύφα – Βούρλο), Cyperus alternifolius (Πάπυρος), Iris (Ίριδα), Lythrum salicaria(Λύθρο), Menyanthes trifoliata (Μινυανθές), Myosotis scorpioides (Μυοσότιδα), Alisma, Ranunculus circinatus.

Τα νούφαρα είναι τα δημοφιλέστερα φυτά για τις λίμνες και αν επιλέξουμε το σωστό μέγεθος και τύπο που ταιριάζει στη λίμνη μπορούμε θα έχουμε ένα πανέμορφο αποτέλεσμα. Παρόλο που χρειάζονται μόνο 20εκ. για να αναπτύξουν το ριζικό τους σύστημα μπορεί το φύλλο τος να φτάνει μεχρι και 50 εκ διάμετρο. Το χρώμα του άνθους είναι σε αποχρώσεις του λευκού, κίτρινου, ροζ, έντονο μωβ.