Υδροπονική φύτευση

2010-08-20

Author: Hans

Η υδροπονική είναι ένα σύστημα καλλιέργειας φυτών χωρίς τη χρήση χώματος. Χρησιμοποιείται κυρίως στα φυτά εσωτερικού χώρου, προσφέροντας τους το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν. Είναι τόσο ωφέλιμη για τα φυτά, που τις περισσότερες φορές αναπτύσσονται πολύ περισσότερο από ότι αν ήταν στο έδαφος.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι επειδή η υδροπονική προμηθεύει απευθείας το φυτό με νερό και ωφέλιμες ουσίες, στον βαθμό που εκείνο το χρειάζεται, ενώ σε συνδυασμό με το φως και τη σωστή θερμοκρασία, εγγυάται την υγιή ανάπτυξή του. Τα βότσαλα από πηλό που χρησιμοποιούνται είναι άοσμα και σαφώς πιο υγιεινά από το χώμα.

Η ένδειξη νερού

Βασικό κομμάτι της υδροπονικής είναι δείκτες νερού που χρησιμοποιούνται, οι οποίοι θυμίζουν θερμόμετρα και προεξέχουν με διακριτικό τρόπο από τη γλάστρα. Όσο προστίθεται νερό, τόσο ο δείκτης που υπάρχει ανεβαίνει, δείχνοντας δε και το μέγιστο σημείο που υπάρχει ώστε να σταματήσει το πότισμα. Όσο το νερό χρησιμοποιείται, τόσο ο δείκτης κατεβαίνει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι καλό να ποτίζουμε όταν έχει τελειώσει το νερό και η γλάστρα είναι εντελώς στεγνή, ουσιαστικά δηλαδή, μερικές μέρες μετά την ένδειξη ότι το νερό έχει τελειώσει.

Σωστός σχεδιασμός

Οι γλάστρες που χρησιμοποιούνται στην υδροπονική, είναι σχεδιασμένες με τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργούν μια όαση για τα φυτά. Έχουν λοιπόν ανοίγματα  στη βάση και το πλάι, έτσι όταν προστίθεται νερό ο αέρας κυκλοφορεί με ευκολία, μεταφέροντας οξυγόνο στις ρίζες.

Θρεπτικά συστατικά

Στην υδροπονική, τα φυτά έχουν ένα τακτικό πρόγραμμα ‘διατροφής’, που φροντίζει για τη σωστή ανάπτυξη, ενώ η συχνότητα του ‘ταΐσματος’, εξαρτάται από το είδος της τροφής που θα επιλέξετε.

Οι ιδιότητες του πηλού

Η αλήθεια είναι ότι ο πηλός κάνει την ανάπτυξη των φυτών να μοιάζει με πολύ εύκολη υπόθεση. Τα ωφέλη του είναι αρκετά και δεν αφορούν μόνο τα φυτά…Είναι καθαρός, υποαλλεργικός, απαλλαγμένος από βακτήρια και μύκητες που βρίσκονται στο χώμα, κάνοντας τον έτσι ιδανικό υλικό για αυτούς που υποφέρουν από αλλεργίες.