Λίμνη: μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης

2010-11-12

Author: Hans

Ανεξαρτήτως ηλικίας σχεδόν όλοι αγαπάνε το στοιχείο του νερού. Το νερό κινείται, αντανακλά, αιχμαλωτίζει. Για έναν κήπο μικρό ή μεγάλο, μοντέρνο ή κλασσικό ένα στοιχείο νερού αποτελεί τεράστιο  πλεονέκτημα. Βέβαια, η μεγαλύτερη επιθυμία όσων αγαπούν τους κήπους είναι να αποκτήσουν μια εντυπωσιακή λίμνη. Βάτραχοι, λιβελούλες και πουλιά γίνονται μόνιμοι κάτοικοι. Μικροί και μεγάλοι καταρράκτες δημιουργούν παιχνίδια με το φως και αποκαλύπτουν τα ζωηρά χρώματα των ψαριών ενώ τα νούφαρα καθρεπτίζονται στα καθαρά νερά της.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν την μεγάλη χαρά που δίνει μια λίμνη. Οι σύγχρονες μέθοδοι και οι τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες καθώς και τα εργαλεία κατασκευής και συντήρησης ωθούν το κοινό προς αυτή την κατεύθυνση. Με ελάχιστο κόπο μπορεί κάποιος να φτιάξει μια λίμνη. Ο σχεδιασμός της προσαρμόζεται ανάλογα με το στυλ του χώρου και την προσωπική αισθητική του ιδιοκτήτη. Υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες στις οποίες χωρίζουμε τις λίμνες: μοντέρνο, φυσικό ή ειδικευμένο στυλ.

Λίμνη σε μοντέρνο στυλ: Σε αυτή την κατηγορία υπάρχει μια τεράστια ποικιλία σε υδρόβια φυτά, υλικά και σχέδια. Απότομες ή επικλινείς επιφάνειες από χαλίκι, πηλό, πέτρα, πλακάκια, ανοξείδωτo ατσάλι και ξύλινο deck είναι κάποιες από τις αμέτρητες επιλογές.

Λίμνη σε φυσικό στυλ: Επιφάνειες με κλίσεις που θυμίζουν φυσικό ανάγλυφο είναι ένα χαρακτηριστικό αυτής της κατηγορίας. Η λίμνη μοιάζει να υπήρχε ανέκαθεν στο κήπο και τα φυτά της ενοποιούνται σταδιακά με τα υπόλοιπα. Αυτή η λίμνη είναι το ιδανικό μέρος για να έρθουν σε επαφή η αυτοφυής και καλλιεργήσιμη χλωρίδα με την πανίδα. Συνήθως τη συναντούμε σε σχήμα κούπας με στάσιμο νερό  και είναι εύκολο να συνδυαστεί με ρυάκια ή καταρράκτες.

Λίμνη εξειδικευμένη: Το καλύτερο παράδειγμα λίμνης τέτοιου τύπου είναι αυτή για τα ψάρια Κόι τα οποία θεωρούνται συχνά κατοικίδια ζώα. Bonsai δέντρα κατά μήκος της λίμνης, τα μεγάλα σκαλοπάτια, ιαπωνικά στολίδια και καταρράκτες δημιουργούν μια τέλεια αρμονία με το περιβάλλον και τα κρυστάλλινα νερά ολοκληρώνουν την ομορφιά της λίμνης Κόι. Μπορεί να εξελιχθεί σε ένα φανταστικό χόμπι!

Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Το επόμενο διάστημα θα σας ενημερώσουμε εδώ στο blog για διάφορά θέματα γύρω από τη λίμνη και την κατασκευή και συντήρηση της. Για όλα τα προϊοντα για λίμνες και άλλα στοιχεία νερού η Vitaverde συνεργάζεται με την Ολλανδική εταιρεία Velda