Διαμόρφωση Ταρατσόκηπου

2010-04-21

Author: Hans

Ο χώρος μελέτης βρίσκεται στην Πυλαία Θεσσαλονίκης και αφορά την ταράτσα τετραώροφης πολυκατοικίας. Πρόκειται για ιδιωτικό δώμα επιφάνειας 90 m², και αποτελεί μέρος του συνολικού σχεδιασμού των ελεύθερων χώρων του διαμερίσματος που καταλαμβάνει τους δύο τελευταίους ορόφους. Ο σχεδιασμός έγινε σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του κτιρίου και την εσωτερική διακόσμηση του διαμερίσματος, σε μοντέρνο ύφος και λιτές γραμμές ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις ανάγκες του ιδιοκτήτη για πράσινο και χώρους χαλάρωσης. Στον ταρατσόκηπο τοποθετήσαμε τις πιο ιδιαίτερες χρήσεις καθώς ο  χώρος αυτός  προορίζεται για πάρτυ και συγκεντρώσεις φίλων. Η κεντρική είσοδος οδηγεί στον κυρίως χώρο που είναι καλυμμένος με ξύλινο δάπεδο τύπου deck και εκτείνεται στην μεγαλύτερη επιφάνεια του ταρατσόκηπου προσδίδοντας ζεστασιά στο χώρο ενώ ταυτόχρονα συνδυάζεται άριστα με τα φυτά που έχουν επιλεγεί και τη μικρή λίμνη που είναι ορατή από όλα τα σημεία του ταρατσόκηπου και αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο.

Ο ήχος του νερού που ανακυκλώνεται και η παρουσία του δίνουν την αίσθηση της χαλάρωσης και δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι πρόκειται για πραγματική λίμνη σε κήπο. Στις δύο πλευρές της τοποθετείται γωνιακό καθιστικό , επιτρέποντας σε αυτούς που το χρησιμοποιούν να είναι σε επικοινωνία αλλά και να έχουν περιμετρική θέα του χώρου. Ταυτόχρονα είναι και ένας έξυπνος αποθηκευτικός χώρος, καθώς τα καθίσματα είναι και ντουλάπια αποθήκευσης.

Στον υποχώρο που έχει δημιουργηθεί στην βορειοανατολική πλευρά του ταρατσόκηπου, κατασκευάστηκε ένα τραπέζι-πάσο που έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει τρία ζευγάρια για δείπνο και εναλλακτικά να πάρει τη μορφή μπαρ και να χρησιμοποιηθεί από περισσότερα άτομα. Ο χώρος του χλοοτάπητα που δίνει την αίσθηση του κήπου αποτελεί συγχρόνως και ένα χώρο παιχνιδιού για τα παιδιά. Η μικρή κουζίνα εντάσσεται πλήρως στο ύφος του σχεδιασμού καθώς έχει τα ίδια μοντέρνα υλικά που συναντούμε και στον υπόλοιπο χώρο: ξύλο, εμφανές μπετόν και ίνοξ επιφάνειες. Στην δυτική πλευρά του χώρου, τοποθετήθηκε ένα επιτοίχειο καθιστικό, το οποίο είναι σε χαμηλό ύψος ώστε να κάθεται κάποιος αναπαυτικά και άνετα.

Διαφοροποιείται από τα άλλα καθιστικά γιατί είναι πιο απομονωμένο και ήσυχο. Κάτω από αυτό υπάρχει παρτέρι με χλοοτάπητα κάτι που δίνει την αίσθηση της χαλάρωσης που ενισχύεται με το φυτικό υλικό δίπλα από το καθιστικό. Σε συνέχεια έχουν τοποθετηθεί πέτρινα βήματα που οδηγούν στο γραφείο, και βρίσκονται πάνω σε  επιφάνεια λευκού βότσαλου. Σε γενικές γραμμές υπάρχει ποικιλία σκληρών υλικών (βότσαλο,deck, πέτρα, εμφανές μπετόν) που εναλλάσσονται αρμονικά, ενώ το νερό και το φυτικό υλικό τονίζουν την παρουσία της φύσης μέσα στο δομημένο τοπίο. Τέλος, η μελέτη φωτισμού έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει ασφάλεια στους χρήστες του χώρου (αλλαγή επιπέδων, καθιστικά) και να τονίζει τα ιδιαίτερα στοιχεία και λεπτομέρειες.