Γυμνές οι μοντέρνες πλατείες των πόλεων

2010-09-27

Author: Hans

Οι πλατείες του μοντέρνου αστικού ιστού είναι τόσο εκτεθειμένες που άλλοτε ο παγωμένος αέρας τις θερίζει και άλλοτε ο ήλιος τις καίει. Οι αρχιτέκτονες τοπίου που ασχολούνται με τον αστικό σχεδιασμό θα έπρεπε να δίνουν περισσότερη προσοχή στο μικροκλίμα των πόλεων, υποστηρίζει η Sanda Lenzholzer του τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου του πανεπιστημίου Wageningen.

Για την έρευνα για την οποία πήρε PhD μίλησε σε χιλιάδες περαστικούς στις πλατείες της Ολλανδίας. Οι περισσότερες μοντέρνες πλατείες είναι αφιλόξενες για τους ανθρώπους και δεν τους ελκύουν ώστε να καθίσουν εκεί. Δεν υπάρχουν χώροι για να καθίσεις ενώ υστερούν και από πράσινο. Έτσι δυστυχώς προσελκύουν μόνο κάποιες παρέες ανηλίκων με σκοπό τον βανδαλισμό. Η έρευνα αφορά έναν σχεδιασμό που δημιουργεί άνετο περιβάλλον για όλους.

Τα δέντρα που είναι φυτεμένα σε χώμα δημιουργούν πολύ ωραία ατμόσφαιρα, επιπλέον δίνουν τη δυνατότητα επιλογής στον επισκέπτη για ήλιο ή σκιά. Τα δέντρα επίσης έχει αποδειχθεί ότι προσφέρουν περισσότερη δροσιά από κάποιο στοιχείο νερού. Η καθηγήτρια  Lenholzer είναι από τους πιο πρωτοπόρους στον κλάδο, στην Ολλανδία και προώθει πολύ το πράσινο στις ζωές των ανθρώπων.