Άρθρο για ταρατσόκηπους

2010-07-14

Author: Hans

Το περασμένο σαββατοκύριακο δημοσιεύθηκε σε τοπικό περιοδικό μια συνέντευξη με την Vitaverde για ταρακτσόκηπους. Παρακάτω μπορείτε να την διαβάσετε.

Όταν μιλάμε για «πράσινη ταράτσα», κάνουμε λόγο ακόμη και για τη δική μας τοποθέτηση κάποιων φυτών και γλαστρών ή πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία που μόνο μια εταιρεία σαν την δική σας αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας; Τι περιλαμβάνει με λίγα λόγια αυτή η διαδικασία;

Είναι η μερική ή ολική κάλυψη μιας οροφής ενός κτιρίου από εδαφικό υπόστρωμα και φυτά με τη χρησιμοποίηση ενός εξειδικευμένου συστήματος που χρησιμεύει για την άρδευση, στράγγιση αλλά και αδιαβροχοποίησης. Τα φυτά μπορεί να είναι ποώδη, θάμνοι ακόμα και δέντρα. Η μετατροπή μιας οροφής σε πράσινη μπορεί να γίνει και με τη χρησιμοποίηση γλαστρών για τη τοποθέτηση των φυτών. Για την αποφυγή προβλημάτων με υγρασίες που μπορούν να εισέλθουν στις πλάκες του κτιρίου είναι απαραίτητο να γίνει σωστά μια μόνωση αδιαβροχοποίησης της επιφάνειας πριν τοποθετηθούν τα υπόλοιπα στρώματα και τα φυτά. Γενικά είναι πολύ σημαντική η σωστή επιλογή των υλικών όπως και η σωστή εφαρμογή τους, για αυτό το λόγο δεν θα συνιστούσα να το κάνει κάποιος μόνος του.

Κάθε ταράτσα μπορεί να «πρασινίσει»; Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί για να προχωρήσει η διαδικασία;

Στη Vitaverde πιστεύουμε ότι κάθε χώρος μπορεί να γίνει ένας πράσινος παράδεισος. Οπότε μπορεί να γίνει και σε μπαλκόνια. Ο σχεδιασμός κάθε χώρου είναι μοναδικός και δεν υπόκειται σε περιορισμούς. Αυτό που πρέπει πάντα να προσέχουμε είναι το μέγιστο βάρος με το οποίο μπορεί να φορτωθεί μια επιφάνεια.

Πώς αποφασίζουμε ποια φυτά θα τοποθετήσουμε; Είναι θέμα προσωπικής επιλογής ή ζήτημα καιρικών συνθηκών ανά περιοχή;

Όπως σε όλους τους κήπους η σωστή επιλογή φυτών που να αντέχουν στις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας και στο συγκεκριμένο χώρο, δίνει τη δυνατότητα να έχουμε πράσινα και υγιή φυτά όλο το χρόνο.

Πότε είναι η καλύτερη εποχή για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία διαμόρφωσης μιας ταράτσας σε πράσινη;

Η εφαρμογή μπορεί να γίνει κατ’όλη την διάρκεια της χρονιάς.

Ποια είναι τα περιβαλλοντικά οφέλη;

Μεταξύ άλλων η μείωση της ποσότητας των όμβριων υδάτων που καταλήγουν στους δρόμους και πλημμυρίζουν οι πόλεις, μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και παραγωγή οξυγόνου, φιλτράρισμα των αιωρούμενων σωματιδίων, όπως και μείωση της θερμοκρασίας.

Υπάρχει κάποιο μέσο κόστος; Μπορεί να επιλέξει κανείς από πιο φθηνές μέχρι ακριβότερες λύσεις;

Πέρα από τα βασικά στρώματα που έχουν ένα βασικό κόστος γύρο στα 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν το τελικό κόστος μιας διαμόρφωσης.

Συνοψίζοντας τα οφέλη, ποια κρίνετε εσείς σαν ειδικός ότι είναι τα κυριότερα και αυτά που μπορούν να ωθήσουν κάποιον σε μια απόφαση να μετατρέψει την ταράτσα του σε πράσινο παράδεισο;

Λιγότερο ζέστη το καλοκαίρι και περισσότερο το χειμώνα, μείωση θορύβου και εξοικονόμηση ενέργειας για την ψύξη και θέρμανση του κτιρίου αντίστοιχα, αισθητική βελτίωση του χώρου και μετατροπή ενός ανεκμετάλλευτου χώρου σε κάτι όμορφο που μας ανεβάζει τη ψυχολογία.